Loading...

Utopia

Een nieuwe samenleving

Een groep van vijftien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeiden hun leven vaarwel… Inmiddels bouwen ze al ruim drie jaar aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en het avontuur begon met bijna niets! Alles wat ze hadden was een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Vanaf het allereerste moment kwamen de inwoners van Utopia er ook achter dat de weg naar hun ideale leven begon met overleven. Er was tenslotte nog vrijwel niets! Hoe gingen ze slapen? Er waren geen bedden. Wat gingen ze eten? En hoe gingen ze überhaupt eten klaar maken, want er was geen keuken? Moest er geen WC komen en hoe gingen ze zich wassen? En: hoe bleven ze warm? Allemaal essentiële vragen waar direct antwoord op moest worden gevonden. Inmiddels zijn we al ruim 1000 dagen verder, maar of er al sprake is van een ideale samenleving? Dat zie je iedere werkdag om 19.25 uur op SBS6, óf 24 uur per dag en 7 dagen per week via de livestreams!

Stemmen op nieuwe inwoners

Iedere acht weken stellen wij drie kandidaten aan je voor. Heb je een Paspoort dan kan je op één van deze kandidaten stemmen. Hoe je weet welke kandidaat leuk is en welke niet? Maak je geen zorgen. De kandidaten zullen uitvoerig campagne voeren, zowel op de sociale kanalen als op deze website, dus je zult een weloverwogen keuzen kunnen maken.

De twee kandidaten met de meeste stemmen krijgen vervolgens een tijdelijk Visum. Met dit tijdelijke Visum mogen ze vier dagen in Utopia verblijven. In die vier dagen zullen ze strijden om de gunst van de inwoners van Utopia. De inwoners van Utopia bepalen met hun stem wie van de twee kandidaten het terrein moet verlaten. Want slechts één van de kandidaten wordt ook echt inwoner en ziet zijn of haar Visum omgeruild worden voor een echt Paspoort.

Eliminatie

De inwoners van Utopia hebben per persoon drie stemmen. Stemmen waarmee ze mede-inwoners kunnen nomineren voor eliminatie. De stemmen kunnen ze verdelen hoe ze maar willen: over 3 mensen of ze kunnen ervoor kiezen drie keer op één persoon te stemmen. Of twee keer op de één en één keer op de ander. Er worden dus 45 stemmen verdeeld door de inwoners zelf. Maar daar blijft het niet bij. Alle paspoorthouders bij elkaar opgeteld gelden namelijk als 16e inwoner. Waarbij premium paspoorthouders een enkele stem hebben en de Elite een driedubbele stem. Zij hebben dus ook 3 stemmen te verdelen en drukken dus een fors stempel op de uitkomst van de nominaties.

Nadat iedereen gestemd heeft, rolt hier een top 3 uit: de drie inwoners die het vaakst zijn genomineerd voor eliminatie. Degene die Utopia definitief zal moeten verlaten, wordt uiteindelijk bepaald door de nieuwe inwoner. Er rust dus een grote druk op de kersverse Utopiaan.

Utopianen en de Elite

Alle idealisten, wereldverbeteraars, doorzetters en andere fans van Utopia kunnen zich aansluiten bij de inwoners om samen hun grenzen te verleggen. Zij kunnen Utopiaan worden. Zij stappen de grens over door een paspoort aan te vragen om samen met de deelnemers van Utopia te bouwen aan een nieuwe ideale samenleving en 24/7 op de hoogte te blijven van alles wat zich binnen Utopia afspeelt.

Utopianen met een premium paspoort hebben een belangrijke rol tijdens de verkiezingen omdat ze gezamenlijk mogen bepalen welke toekomstige deelnemers een visum krijgen om Utopia tijdelijk te mogen betreden. Bovendien mogen ze meedoen met de nominaties. maken met hun activiteit op de website, de app en social media kanalen kans om zich op te werken tot de Elite. Deze Elite is een exclusieve groep, bestaande uit de meest actieve Utopianen, die tijdens de nominaties een driedubbele stem hebben op de inwoner die Utopia moet verlaten.

Stempels verzamelen

Activiteit is de grootste vriend van het experiment. Zonder activiteit valt er niets te analyseren en zonder analyse geen opzienbarende conclusies. Goed, we houden dus van activiteit. En dus zijn wij op zoek naar actieve Utopianen. Mensen die kijken, zeker, maar die ook delen en chatten en nog eens terugkomen.

Daar stellen wij dan weer wat tegenover. Ben jij een actieve Utopiaan, dan zetten wij stempels in jouw paspoort. Hoe actiever jij bent, des te meer stempels je verzamelt. En hoe meer stempels je verzamelt, des te meer invloed je krijgt in Utopia. Zo stemmen de 1000 meest actieve Utopianen, de Elite, mee met de eliminatie. Ja, hebben we je interesse? Kijk dan snel hoe je de stempels verzamelt:

Gedurende het hele jaar komen er nieuwe stempels bij. Dus heb jij alle stempels verzameld? Niet getreurd: er zullen er nog veel volgen.

Contact

Neem contact met ons op met vragen over het programma & het online platform: utopiawebredactie@talpa.tv 

Volg Utopia

© SBS BROADCASTING / TALPA CONTENT 2017